Pistekirjoituskurssi Kitinkannuksessa

Ruotsinkielisten näkövammaisten pistekirjoituksen jatkokurssi pidettiin Kitinkannuksessa. Kurssilla oli mukana opettajien Tessa Bambergin ja Anders Nybergin lisäksi viisi opiskelijaa, yksi avustaja ja opaskoira Gaia. Kurssilaiset kertoivat viihtyneensä Kitinkannuksessa erinomaisesti, pihapiirissä ja sisätiloissa liikkuminen sujui hyvin.

Tammisaarelainen Anita Åkerfelt ja opaskoira Gaia ovat työpari, joka on tehnyt onnistunutta yhteistyötä jo kolmen ja puolen vuoden ajan. Gaia on tyttökoira. Se on koulutettu Vantaalla, Suomen suurimmassa opaskoiraroulussa. Kouluja on lisäksi Ilmajoella ja Kuopiossa. Gaia on vaalea Labradorin noutaja. Anita kertoo, että "labbikset" soveltuvat hyvin opaskoiriksi, koska ne ovat ahneita ruualle ja siksi helposti koulutettavia makupalojen avulla.

Kun Anita sai tietää saavansa koulutetun opaskoiran Gaian, he osallistuivat aluksi kahden viikon yhteistoimintakurssille. Kurssin tavoitteena oli opettaa Anitalle, mitä Gaia osaa ja miten se on koulutettu.

Kun opaskoiralla on valjaat, se on töissä. Töissä olevaa koiraa ei saa puhutella eikä rapsutella, jottei sen huomio siirry pois työtehtävistä. Gaia osaa etsiä reitit ja ohjata työnantajaansa kiertotielle esteen sattuessa tielle. Portaiden edessä koira pysähtyy, samoin liikennevaloissa. Ihminen on kuitenkin aina kaksikon johtaja ja antaa koiralle liikkeellelähtökäskyn.

Opaskoirat työskentelevät yleensä noin 10  vuotiaiksi, enimmillään 12 vuotiaiksi, jos terveyttä ja intoa riittää. Yleensä opaskoira siirtyy viettämään eläkepäiviä kasvatuskotiinsa, mutta voi jäädä myös näkövammaisen luoke, mikäli tämä pystyy eläkeläisestä huolehtimaan.

Anita ja Gaia lenkkeilevät joka päivä 10 kilometrin lenkin. Siinä olisi meille kaikille tavoitetta!

Kuvassa kurssin opettajat Tessa Bamberg ja Anders Nyberg