Taidemaalari Juhani Palmu treenasi lihaksiaan Kitinkannuksen kuntoutuslaitoksessa. Kuukauden kuntoutusjakson aikana Palmu harjoitteli liikkumista jalkojen lihasvoimaa kehittävällä kävelyrobotilla.

Kitinkannus sai kesällä 2015 hoidettavakseen taidemaalari Juhani Palmun, joka tuli kuntoutukseen ylä- ja alaraajavaivojen sekä selkävaivojen takia.

Palmu valitsi kuntoutuspaikakseen Kitinkannuksen, koska Kitinkannuksesta löytyy Suomessa harvinainen kävelyrobotti, jonka käytöstä Kitinkannuksella on pisin kokemus.

”Oikein hyvää toimintaa”

Viimeiset pari vuotta Palmu on liikkunut pyörätuolilla ja avustettuna lyhyitä matkoja rollaattorin turvin. Kävelyrobotin avulla hän pääsi harjoittamaan jalkojen lihasvoimaa ja palauttamaan kävelykykyään.

Kitinkannuksen kuntoutuksessa Palmun päivittäiseen ohjelmaan kuului kuusi tuntia harjoittelua, sisältäen mm. fysio- ja toimintaterapiaa sekä erilaisia liikuntaryhmiä.

– Oikein hyvää toimintaa, viihdyin hyvin, Palmu kertoo.

– Päivän rehkimisen jälkeen uni tuli iltaisin heti, taiteilija kiittelee.

Reippailua robotilla

Hoidon alkaessa Palmu pääsi köpöttelemään kävelyrobotin tuella vain parisataa metriä. Vähitellen kävely kehittyi ja kuntoutusjakson lopussa Palmu reippaili robotilla jo kilometrin.

– Hoitojakson aikana Palmun kunto kohosi selkeästi, Kitinkannuksen kuntoutus- ja laatupäällikkö Päivi Kotka kertoo.

On täysin mahdollista, että Palmu vielä joku päivä voisi kävellä pidempiäkin matkoja itsenäisesti, ilman robottia.