Martti sai avun Kitinkannuksessa

Satakymmenen pistettä hyvästä kuntoutuksesta”

Yksilöllinen kuntoutusohjelma, henkilökohtainen ohjaus sekä asiakkaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin huomioiminen ovat avainasemassa hyvän tuloksen saavuttamisessa. Martti Holopaisen toimintakyky palautui muutamassa viikossa Kitinkannuksen tehokkaan kuntoutusjakson aikana.

 

Haapajärvisen Martti Holopaisen oikea puoli halvaantui kaksi kuukautta aikaisemmin sisäremonttia tehdessä. 74-vuotias, eläkkeellä oleva maanviljelijä ja koneurakoitsija, oli laittamassa ikkunoihin avainkilpiä, kun voimat menivät käsistä. Ääntä Martti sai sen verran aikaiseksi, että naapurihuoneessa ollut vaimo kuuli hädän ja soitti ambulanssin.

Kahden viikon sairaalareissun jälkeen Martti saattoi taas kävellä, rollaattorin avulla, mutta vesilasi ei pysynyt kädessä. Kuntoutusta tarjottiin ensin Oulusta, mutta sinne Martti ei halunnut. Vähän myöhemmin hän pääsi Kitinkannukseen viiden viikon tehokuntoutusjaksolle.

– Tämä on hyvä paikka. Täällä on hyvät kämpät ja pesutilat, ruoka on hyvää, kun se tehdään paikan päällä, ja hoito-ohjelma on yksilöllinen.

Kuntoutuksessa pyritään asiakkaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja huomiota kiinnitetään niin fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin kuin ravitsemukseenkin. Tehostettu kuntoutusjakso sisältää päivittäin fysio- ja toimintaterapiaa sekä tarvittaessa puheterapiaa.

– Kuntoutus kun on yksilöllistä, niin joutuu itse tekemään. Ryhmässä monesti luovuttaa, ei ole täysillä mukana. Kun ohjaus on henkilökohtaista, liikeradatkin tulevat oikein. Ja jumpparilta tulee joka päivä vinkkejä ja ohjeita kotiutumista ajatellen, naamavoimistelua ja muuta.

 

Monipuolista ja tehokasta – uni maistuu päivälläkin

Kuntoutujille on Kitinkannuksessa tarjolla Lokomat-kävelyrobotti, mutta sitä Martti ei ole tarvinnut. Sen sijaan uusi, peleihin perustuva, interaktiivinen terapialaite on ollut hänen käytössään. Siinä voidaan käden liikeratoja ja puristusvoimaa tai vartalonhallintaa apuna käyttäen muun muassa sammuttaa tulipaloja tai ajaa rallia.

– Kuntoutus on monipuolista, ja se on osoittautunut tehokkaaksi, hyvin maistuu uni päivälläkin. Vapaa-ajan toimintaa on aika paljon, mutta se on järjestetty niin, että osallistumaan pääsee. Kaikki toiminta on vapaaehtoista.

Martin mukaan myös vertaistuen ja toiminnallisuuden merkitykset on huomioitu hyvin tarjoamalla mahdollisuuksia osallistua liikunta- ja keskusteluryhmiin. Lisäksi hän on hyödyntänyt kuntosalin ja liikuntasalin laitevalikoimaa sekä mahdollisuutta pelata biljardia. Myös kuivavesihieronta on Martin mieleen:

– Se vasta on mahtava laite. Paljonkohan se maksaa?

Neljä viikkoa on kohta takana päin. Onko kuntoutuksesta ollut hyötyä?

– On, kun pääsee taas liikkumaan. Ja vesilasi pysyy kädessä, sen kanssa lähdettiin nollasta. Kaikki on kuntoutuksen ansiota. Kotona ei tulisi yksin tehtyä. Suosittelen kyllä kaikille.

 

 

Martti tunnustautuu ahkeraksi kalamieheksi. Kitinkannuksen kuntosalin laitteilla hän on pian taas kalastuskunnossa

 

kirj.Riikka Leppäkari